Alergia pokarmowa - objawy i postępowanie

Alergia pokarmowa - objawy i postępowanie

Jeśli po zjedzeniu orzechów, mąki czy produktów mlecznych pojawia się u Ciebie swędząca pokrzywka, biegunka, a nawet wymioty, być może masz alergię pokarmową. Skąd bierze się alergia? Jakie inne objawy może jeszcze dawać? Czy możemy ją wyleczyć?

Alergia pokarmowa, czyli co?

Alergia pokarmowa to nic innego jak niewłaściwa reakcja immunologiczna organizmu. Zadaniem układu odpornościowego jest zwalczanie szkodliwych bakterii, wirusów i grzybów. Czasami jednak organizm zwalcza również składniki, które nie zagrażają naszemu zdrowiu czy życiu. Tak właśnie jest w przypadku alergii pokarmowych. Organizm rozpoznaje jakiś składnik pokarmu jako substancję, która może nam zagrażać. 

Dlaczego tak się dzieje? W większości przypadków alergia może mieć podłoże genetyczne. Ale coraz częściej jako jej przyczynę podaje się zanieczyszczenie środowiska, a także coraz więcej chemii w produktach spożywczych. Co ciekawe, alergia u dzieci może być spowodowana "zbyt sterylnymi" warunkami, w jakich żyją. Jeśli dzieci nie mają kontaktu z bakteriami, organizm nie ma z czym walczyć, więc sam wyszukuje sobie substancji, które traktuje jak zagrożenie. 

Wśród najczęstszych alergenów możemy wymienić białko mleka krowiego oraz jajek, truskawki, orzechy, pomidory, kakao czy ryby i owoce morza. 

Objawy alergii

Najczęstszym objawem alergii jest stan zapalny w organizmie. Układ odpornościowy mając do czynienia z substancją uczulającą produkuje przeciwciała – immunoglobuliny. To właśnie przez nie komórki uwalniają substancje, wywołujące stan zapalny. 

Reakcje alergiczne mogą być różne. Również ich intensywność może się zmieniać w zależności od organizmu czy konkretnego alergenu. Najsilniejsze objawy mogą pojawić się u osób uczulonych na orzeszki ziemne. W przypadku alergii na mleko czy białko jaja kurzego, która dotyczy głównie niemowląt, objawy alergii mogą ustąpić całkowicie już przed ukończeniem 3. roku życia.

Jakie są najczęstsze symptomy alergii? Po spożyciu uczulającego produktu mogą pojawić się wymioty, biegunki, ból brzucha, a nawet krew w stolcu. Charakterystyczne są również objawy skórne, takie jak wysypka, atopowe zapalenie skóry czy obrzęki. U dzieci mogą pojawić się nawracające zakażenia dróg oddechowych oraz bezsenność i rozdrażnienie. Dorośli mogą mieć do czynienia z alergicznym zapaleniem jamy ustnej, aftami, refluksem przełykowym, ostrymi i przewlekłymi zaburzeniami jelitowymi, alergicznym nieżytem nosa czy astmą. 

Leczenie

Zarówno u dorosłych, jak i u dzieci leczenie polega głównie na stosowaniu diety eliminacyjnej. Wówczas wykluczamy na jakiś czas z diety produkty, które podejrzewane są o działanie uczulające. Później stopniowo je wprowadzamy i sprawdzamy, po których produktach występują reakcje alergiczne. Jeśli już znajdziemy winowajców, wykluczamy ich na stałe z naszej diety.

Innym sposobem leczenia może być odczulanie, dzięki któremu układ odpornościowy przestaje reagować na produkty uczulające lub jego reakcja jest słabsza. Czasami, gdy mamy do czynienia z ostrą reakcją alergiczną, stosuje się adrenalinę (w przypadku wstrząsu anafilaktycznego) i leki przeciwhistaminowe.

 

Materiał zewnętrzny