Rodzaje ciasta kruchego – przepisy i porady

Rodzaje ciasta kruchego – przepisy i porady

Ciasta - któż ich nie lubi. Są przeróżne, bo biszkoptowe, ucierane, czy kruche. Istnieją niezliczone ilości przepisów, a wypieki cieszą się ogromną popularnością nie tylko jako zwykła przekąska, ale też poczęstunek na rodzinnych spotkaniach czy przyjęciach. Jednymi z najprostszych i najbardziej uniwersalnych ciast są te kruche. 

Przepisy na kruche ciasta 

Ciasto kruche różni się od innych tym, że ugniata się je własnymi dłońmi na stolnicy. W jego składzie nie znajdziemy nic innego oprócz mąki, tłuszczu, cukru, jajek i śmietany, a także, choć nie zawsze, proszku do pieczenia. Można też dodać kakao. Warto wiedzieć, że przepisy na kruche ciasta są zazwyczaj podobne. Różnią się tylko proporcjami składników, w zależności od przeznaczenia ciasta i wielkości formy. Kruche ciasto zagniata się szybko, bo mięknący tłuszcz sprawia, że mięknie całe ciasto i staje się trudniejsze w obsłudze. Często wymaga schłodzenia w lodówce.

Rodzaje kruchych ciast

Ciasta kruche są bardzo uniwersalne. Najbardziej kojarzą się z szarlotką lub kruchymi ciastkami. W ich przypadku, z ciasta kruchego można czynić dosłownie cuda. Dawniej bardzo popularne były ciastka kruche z maszynki. Zwykłe maszynki do mielenia miały w zestawie specjalną foremkę do ciastek, którą przypinało się do maszynki i kręciło wałki o różnych kształtach, a następnie kroiło na podłużne ciasteczka. Do dziś w niektórych domach jeszcze znajdują się te rzeczy, ba, niektóre gospodynie wciąż ich używają, choć znacznie popularniejsze w dzisiejszych czasach są różnokształtne foremki do wykrawania ciastek.

ciasto-kruche- crumble-ze-sliwkami

Kruche ciasto do tarty

Kruche ciasto znakomicie nadaje się również na roladę, rogaliki czy spód do sernika. Jednak takie ciasto można też użyć do wypieków nie tylko na słodko. Obecnie bardzo popularne są tarty. Ciasto wykłada się na specjalną formę i zapieka, a następnie studzi i wykłada dodatki, które mogą być przeróżne - jak na pizzy. To znakomity sposób na każdy posiłek. Tarty na słodko, najczęściej z owocami, robi się już w nieco inny sposób. Owszem, są przepisy, gdzie piecze się całość (ciasto razem z dodatkami), jednak częściej piecze się samo ciasto, na które po wystudzeniu wykłada się krem, owoce czy galaretkę.

Zdrowie a kruche ciasta

Kruche ciasto jest tłuste, więc jest kaloryczne i niezbyt zdrowe. Warto zamiast margaryn, które są tłuszczami utwardzanymi, stosować masło. Warto też dodawać domieszkę mąki pełnoziarnistej lub zrobić ciasto tylko z takiej mąki. Z powodzeniem można także stosować zamienniki cukru, czego nie da się zrobić w przypadku biszkopta, gdzie z cukrem ubija się jajka. Po upieczeniu ciasto z początku jest twarde. Twardość ciasta to także skutek zbyt dużej ilości mąki użytej do podsypywania na stolnicy.

Czas pieczenia takiego ciasta zależy od tego, co się robi. Ciasta piecze się 15-20 minut, a szarlotkę już kilkadziesiąt. Ciasto kruche ma jeszcze tę zaletę, że nie wymaga miksera, więc jest idealne w momencie, kiedy nie możemy go użyć, bo np. się zepsuł. Jest też łatwe do zrobienia, a więc idealne dla początkujących w kuchni.

 

Materiał partnera zewnętrznego

O serwisie

E-mail: support@lira.net.pl