Zdrowe jedzenie z grilla – czy to możliwe?

Zdrowe jedzenie z grilla – czy to możliwe?

Letni sezon bez grilla to jak wesele bez tortu. Każdemu spotkaniu w ogródku w upalne dni towarzyszą przekąski przygotowywane przede wszystkim na grillu. Jedni uwielbiają jeść dobrze wypieczone mięso, a inni są fanami jego przyrządzania. Letnią porą rytuał grillowania dla niektórych jest jedną z ważniejszych czynności, na które czekają po zimie. W zależności od indywidualnych preferencji, możliwości przestrzennych oraz finansowych można zaopatrzyć się w różnego rodzaju grille. Jednak czy jedzenie przygotowywane na grillu jest zdrowe? Czy można je podawać dzieciom? Na co zwrócić uwagę podczas grillowania potraw? Odpowiedź jest jedna: w zależności co, ile i w jaki sposób.

Co można przyrządzić na grillu?

Jest mnóstwo możliwości serwowania potraw, które można przyrządzić na grillu. Wedle gustów i wymagań smakowych można grillować np.:

  • różnego rodzaju mięso: karkówkę, kiełbasę, pierś z kurczaka itd.,
  • szaszłyki warzywne lub z mięsem,
  • ser typu camembert,
  • warzywa tj. np.: pieczarki, cukinia, papryka itd.,
  • pieczywo – najlepiej chleb.

Warto jednak zwracać uwagę na sposób przyrządzania poszczególnych składników na grillu, tak aby nadawały się do jedzenia oraz jeśli to możliwe jak najbardziej zdrowe. Od tego zależy rodzaj grilla, jakiego używamy.

Grill gazowy a grill węglowy

Pierwszym i podstawowym grillem jest grill węglowy. Jednak z biegiem czasu technologia rozwinęła się w tym obszarze. Obecnie większość osób inwestuje w grille gazowe. Z jakiego powodu? Przede wszystkim potrawy z grilla gazowego są zdrowsze ze względu na proces przygotowywania. Przy użyciu grilli węglowych wykorzystuje się węgiel drzewny. W zależności od stosowanego węgla uzyskuje się różny smak danych potraw. Zazwyczaj jednak jest bardzo uporczywy w czyszczeniu, a jego czas rozpalania może wydłużać się z przyczyn źle dobranej rozpałki lub innego czynnika zapalającego. Jednak w momencie, gdy ruszt nie będzie odpowiednio doczyszczony i położymy na nim jedzenie, niestety może zaszkodzić to naszemu zdrowiu. W tym przypadku pojawiają się szkodliwe substancje, które wytwarzają się poprzez wyciekający tłuszcz i inne składniki w procesie obróbki. Grill gazowy jak sama nazwa wskazuje, działa za pomocą podłączonej butli gazowej. Jego zakup cenowo jest zdecydowanie droższy niż pierwszy rodzaj grilla, jednak podczas użytkowania koszty są o wiele niższe, ponieważ raz na jakiś czas trzeba wymienić butlę gazową, a nie co chwilę kupować węgiel i rozpałkę.

Właściwości grilla gazowego

Grille gazowe są zdrowszą formą przyrządzania dań. Ze względu na następujące czynniki mają one wiele pozytywnych zalet, tj.:

  • przygotowywanie potraw w każdej chwili – duża oszczędność czasu,
  • kontrola temperatury grillowania,
  • łatwość czyszczenia,
  • generuje mniej dymu,
  • bezwonny dym, dzięki któremu nie trzeba martwić się o brzydki zapach ubrań,
  • solidność wykonania,
  • służy jako ozdoby mebel na tarasie lub w ogrodzie,
  • możliwość przyrządzania potraw z grilla przez cały rok,
  • niższe koszty podczas użytkowania.

Jeśli planujesz zakup grilla, zdecydowanie warto zainwestować w model gazowego. Zdecydowanie bardziej się opłaca w kontekście dłuższego użytkowania!

Zdrowe jedzenie z grilla jest możliwe

Grille gazowe dają możliwość przyrządzania zdrowych potraw. Wynika to z faktu nowszej technologii wykorzystywanej podczas obróbki jedzenia. Dodatkowo pieczenie na grillu jest zbliżone do tego, które odbywa się w piekarniku z termoobiegiem. Dzięki temu dania są pełnowartościowe, na które nie wpływają żadne szkodliwe dla zdrowia substancje.

Artykuł partnera

O serwisie

E-mail: support@lira.net.pl