Oliwa z oliwek czy olej? Co lepiej sprawdzi się w kuchni? Wstęp

Oliwa z oliwek czy olej? Co lepiej sprawdzi się w kuchni? Wstęp

​Oleje, w tym oliwa z oliwek, to płynne tłuszcze mające szerokie zastosowanie w kuchni. Nie tylko umożliwiają smażenie potraw, lecz także ułatwiają zapiekanie oraz marynowanie mięs. Który olej lepiej sprawdzi się podczas pieczenia frytek, a który przy przygotowywaniu sałatki śródziemnomorskiej? Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia? Sprawdzamy!

Olej roślinny do przygotowywania potraw

Olej roślinny od wielu wieków towarzyszy człowiekowi i to niekoniecznie tylko w kuchni czy podczas przygotowywania posiłków. Ten pozyskiwany z nasion, owoców, pestek lub kiełków tłuszcz znalazł również szerokie zastosowanie także w kosmetyce, przemyśle, przetwórstwie, a nawet jako środek o właściwościach leczniczych (np. olej z wiesiołka, lniany, konopny). Wiele olejów doskonale sprawdza się przede wszystkim w kuchni. Niektóre z nich bardzo dobrze znoszą wysokie temperatury, dlatego najczęściej używane są do smażenia lub pieczenia potraw. Do najpopularniejszych tłuszczy roślinnych stosowanych w kuchni należy olej rzepakowy, słonecznikowy oraz oliwa z oliwek.

Oleje pełne witamin

Pod względem produkcji oleje można podzielić na nierafinowane i rafinowane, które choć są oczyszczone, bardziej klarowne i trwałe, to tracą swój charakterystyczny skład, kolor oraz smak. Nierafinowany olej, oprócz nasyconych i nienasyconych tłuszczów, jest źródłem rozpuszczalnych w tłuszczu witamin A, D, E, K, kwasów omega oraz takich barwników jak chlorofil i karoteny. Ze względu na swój unikalny skład niektóre tłuszcze mogą wpływać na obniżenie cholesterolu, dlatego takie oleje jak lniany, nierafinowany rzepakowy czy oliwa z oliwek warto dodawać do potraw przygotowywanych z chłodnych produktów.

Pyszny olej na zimno

Wiele olejów jest wrażliwych na wysoką temperaturę oraz działanie promieni słonecznych, dlatego należy je przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu i najlepiej barwionych butelkach szklanych, dzięki czemu m.in. nie stracą swoich walorów smakowych. Takie płynne tłuszcze doskonale nadają się do przygotowywania potraw na zimno, np. różnorodnych sałatek, surówek czy jako składnik dipów. Świetnym dodatkiem do dań rybnych jest np. olej lniany, w sałatkach śródziemnomorskich doskonale sprawdzają się tłuszcze roślinne przygotowane na bazie orzechów, z kolei w kuchniach azjatyckich najczęściej są stosowane oleje z sezamu oraz aromatycznej czarnuszki.

Oliwa z oliwek – wyjątkowy smak i właściwości

Olej oliwkowy charakteryzuje się specyficznym smakiem i aromatem, a jego zabarwienie waha się od złocistego do jasnozielonego. Tłoczy się go z miąższu oliwek najczęściej niedojrzałych, metodą „na zimno” (czyli w temperaturze nieprzekraczającej 27°C) lub „na gorąco”. Oliwa z oliwek ma wysoką temperaturę dymienia przekraczającą 210°C, dlatego jest stosowania w gastronomii do smażenia dań mięsnych i warzywnych. Po dodaniu do niej przypraw (chili, oregano, bazylii, rozmarynu, czosnku), a następnie odstawieniu w ciemne miejsce na kilka dni, olej nabiera ziołowego smaku oraz przyjemnego aromatu, dzięki czemu może być stosowany do przyrządzenia sosu winegret, przyprawienia sałatek oraz jako przyprawa zup, mięs, a nawet typowo włoskiej pizzy na cienkim spodzie.

Artykuł partnera

Kontakt do redakcji:

E-mail: support@lira.net.pl